Cercetătorii de la Universitatea Sussex din Regatul Unit susţin că sunt încântaţi de rezultatul conform căruia o mai mare diversitate a semnalelor neuronale este posibilă, relatează Science Alert.
Un membru al echipei, Anil Seth, precizează că „această descoperire arată că sistemul cerebral pe psihedelice se comportă foarte diferit decât se comportă în mod normal”.
Acesta mai adaugă şi faptul că, „în timpul stării psihedelice, activitatea electrică a creierului este mai puţin previzibilă şi mai puţin „integrată” decât în timpul stării normale”.
În imaginea de mai jos sunt evidenţiate efectele psilocibinei, ketaminei şi LSD-ului asupra creierului, iar zonele cu roşu indică activitatea neuronală mai accentuată.
Credit: Universitatea Sussex
Este prima dată când diversitatea neuronală se studiază cu ajutorul substanţelor halucinogene, până acum studiile s-au rezumat în stări mai previzibile ale conştiinţei, precum în timpul somnului sau a stării vegetative.
De asemenea, studiul a dezvăluit că aceste conexiuni sunt mai puţin previzibile decât în mod normal, ceea ce se potriveşte cu natura întâmplătoare a „tripurilor”.
Savanţii au subliniat faptul că nu demonstrează că această stare de conştiinţă este „mai bună”, dacă se poate folosi o astfel de comparaţie, dar eventual poate ajuta la crearea medicamentelor care să trateze condiţii precum depresia.
Studiul mai oferă posibilitatea de a pune într-o altă lumină relaţia dintre cât de conştienţi suntem şi de ceea ce suntem conştienţi – o nouă arie de cercetare pe care savanţii abia au început să o exploreze.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum schimbă ciupercile halucinogene creierul
Chiar şi Bill Gates şi Steve Jobs le foloseau! Efectele NOCIVE ale halucinogenelor